• standaard

Puistjes door stress?

Kan je puistjes krijgen door stress?

Puistjes kunnen worden veroorzaakt door veel verschillende factoren, zoals erfelijkheid, het gebruik van bepaalde medicatie en door verstoppende ingrediënten in cosmetica. Daarnaast is het beslist geen fabeltje dat stress de oorzaak kan zijn van onzuiverheden. Integendeel! Het is wetenschappelijk bewezen dat stress zijn weerslag heeft op de huid. Maar hoe komt dat precies?

Hogere talgproductie en verstopte poriën

Het lichaam maakt testosteron aan, maar tijdens perioden van stress maakt het lichaam meer van dit hormoon aan dan gebruikelijk. Bij de productie van grotere hoeveelheden testosteron komt het enzym 5-alfa-reductase vrij. Dit enzym zorgt ervoor dat het ‘goede’ testosteron wordt omgezet in een agressievere vorm (dihydrotestosteron). Dit resulteert in een verhoogde talgproductie. Een hogere talgproductie zorgt ervoor dat talgklieren sneller verstopt raken, waardoor de kans op ontstekingen (acne) groter is.

Dermalogica’s mediBac Clearing™ productlijn bestaat uit producten die het Niacinamide-ingrediëntencomplex bevatten. Dit complex onderdrukt het enzym 5-alfa-reductase en helpt daarmee puistjes te voorkomen! De producten van deze lijn vind je HIER in de webshop.

Het stresshormoon cortisol

Naast testosteron maakt het lichaam bij stress cortisol aan. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd en dat is niet zonder reden. Het hormoon verzwakt het immuunsysteem, terwijl dat juist van belang is bij het remmen van ontstekingen en het herstellen van de huid. De kans op onzuiverheden is door invloed van cortisol dus groter. 

Stressacne

Vrouwen blijken vaker last te hebben van acne dan mannen. Dit valt te verklaren door hormonale schommelingen (bijvoorbeeld tijdens menstruatie of zwangerschap) en door de vaak stressvolle combinatie van werk en gezinsleven. Deze zogenaamde stressacne komt voornamelijk voor op de kin en kaaklijn.

Welke behandelingen zijn geschikt om acne te bestrijden?

Behandelingen waarin chemische peelings worden met salycylzuur worden toegepast zijn het meeste geschikt. Daarnaast is behandelen met blauw LED licht ook een effectieve methode om acne te bestrijden. Lees HIER meer over de Acne behandeling van 'Blij Met Mezelf'. Je kunt zelf ook veel doen zoals bepaalde voedingsmiddelen mijden (chocolade, varkensvlees en zuivel) en zorgen voor een gezond & gebalanceerd leven (voldoende nachtrust, stress mijden, voldoende bewegen, gezond eten, etc). 'Blij met mezelf' zal je hier alles over vertellen tijdens de acne behandeling.

Tip: Soms lukt het niet zo goed om stress uit je leven te weren of er goed mee om te gaan. Natuurgeneeskunde kan hierin enorm helpen. Zie www.praktijkdebalanz.nl en ontdek hoe alternatieve geneeswijzen je hiermee kan helpen. En het mooiste is dat het grotendeels vergoed wordt vanuit je aanvullende verzekering!

Nieuws

  • Nieuwste Triple Wave Diode Laser techniek nu verkrijgbaar!

    Ben je scheren, stoppels en ingegroeide haren beu? Of heb je gewoon geen z...

    Lees meer
  • Puistjes door stress?

    Kan je puistjes krijgen door stress? Puistjes kunnen worden veroorzaakt door...

    Lees meer
Meer nieuws